Seleccionar página

El programa en 10 punts

Nacional
Canillo
Encamp
Ordino
La Massana
Andorra la Vella
Sant Julià de Lòria
Escaldes-Engordany


Seguirem fent de l’habitatge accessible la nostra prioritat. Ampliarem el parc d’habitatge de lloguer a preu assequible amb una inversió pública superior a 50 M€, mitjançant la promoció d’obra nova o la compra o lloguer d’habitatges existents, i també mitjançant promocions del sector privat en sòl públic.


Hem de fer compatible l’increment del parc immobiliari de lloguer accessible per moderar-ne els preus i el creixement urbanístic sostenible. Gravarem les inversions estrangeres en el sector immobiliari i la compra d’habitatges per part de persones no residents amb una taxa finalista que anirà destinada a finançar noves promocions d’habitatge a preu assequible i projectes de diversificació de la nostra economia per dependre cada cop menys del sector de la construcció.


Per primera vegada des de fa molts anys s’han establert bases sòlides amb la finalitat d’ordenar el creixement urbanístic, per no posar en risc la nostra qualitat de vida, el nostre atractiu turístic i els nostres recursos naturals. Per tant, elaborarem amb els comuns els estudis de capacitat de càrrega urbanística i els estudis de capacitat de càrrega turística que estableix la Llei per a la promoció de la sostenibilitat i que ens permetran harmonitzar i, allà on calgui, limitar el nostre creixement. De la mateixa manera treballarem per protegir el 30% del nostre territori mitjançant parcs naturals.


Hem de seguir millorant la capacitat adquisitiva dels nostres ciutadans i ciutadanes amb menys recursos. Hem incrementat el salari mínim més d’un 7% cada any durant els últims dos anys i continuarem augmentant-lo fins a situar-lo en el 60% del salari mitjà (a dia d’avui equivaldria a 1.371 €). També promourem la concertació social per garantir increments salarials ajustats a la realitat de cada sector econòmic i a les necessitats de les persones treballadores. I, d’altra banda, incrementarem cada any les pensions més baixes per sobre de l’IPC.


Seguirem treballant per eximir de responsabilitat penal les dones que decideixin interrompre voluntàriament l’embaràs, fent-ho compatible amb la preservació del nostre sistema institucional. L’acompanyament integral es farà a través del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) que hem creat aquesta legislatura per avançar en reconeixement dels drets de les dones.


Mantindrem la gratuïtat del transport públic i ampliarem les freqüències i els horaris, de manera concertada amb la companyies concessionàries, per donar el millor servei possible a les persones usuàries.


Construirem la desviació de la Massana i Ordino i, al mateix temps, durem a terme la desviació de Sant Julià de Lòria per posar fi a les retencions i per millorar la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans i les ciutadanes de les valls del Nord i de Sant Julià de Lòria.


Volem seguir sent competitius amb el preu de l’energia per ajudar els nostres ciutadans i ciutadanes i les nostres empreses i professionals i, per això, hem d’incrementar la producció nacional d’energies renovables. Amb aquest objectiu, i també per seguir sent capdavanters en la lluita contra el canvi climàtic, construirem el parc eòlic del Maià i seguirem promovent instal·lacions fotovoltaiques arreu del país amb la col·laboració del sector privat.


Farem el Museu Nacional, que serà un referent de la nostra història i identitat, un atractiu turístic i un element dinamitzador de la nostra activitat artística i creativa. De la mateixa manera aprovarem una nova Llei del català per promoure el coneixement i l’ús de la nostra llengua.


Més sostenibilitat en tots els sentits, increment de l’habitatge accessible, diversificació econòmica amb més valor afegit, més cohesió social i increment de la sobirania energètica. Si volem tot això necessitem un acord d’associació amb la Unió Europea que ens permeti participar de manera progressiva i estructurada en el mercat interior europeu i que alhora respecti les nostres especificitats. Un acord que sotmetrem a referèndum vinculant i en què, per tant, els andorrans i les andorranes tindran la darrera paraula.


Seguirem duent a terme millores a la Carretera General 2, a l’alçada de la Trava, per ampliar-la, millorar el seu traçat i reforçar la seguretat.


Durem a terme les obres de millora i protecció de la zona de la cascada de Moles per tornar a obrir aquest atractiu natural.


Acabarem de canalitzar el riu Valira d’Orient al seu pas pel poble de Canillo per evitar inundacions.


Executarem les obres de rehabilitació del Santuari de Meritxell que ja han estat pressupostades pel Govern per al 2023 i els anys següents.


Després d’un any en què hem posat en funcionament el transport públic gratuït, millorarem les freqüències, invertint-hi més recursos i ampliant els horaris de les línies d’autobús que passen per la parròquia de Canillo, per evitar que el servei de la L4 (el Pas de la Casa) i la L3 (Soldeu) se solapin.


Estudiarem, amb el Comú de Canillo i amb els actors del sector turístic, la creació d’un espai turístic que reculli la importància de l’esquí, la neu i la natura com a model econòmic i social del país.


Seguirem fomentant els esdeveniments de primer nivell mundial, i en especial aportarem el suport necessari per presentar una nova candidatura al Mundial d’Esquí Alpí del 2029 a Grandvalira Soldeu-el Tarter.


Col·laborarem amb el Comú de Canillo per fer viable i aconseguir els reptes marcats per la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, i assolir així el 30% de la producció energètica nacional el 2030, a través d’iniciatives com la del parc eòlic del Maià.


Cofinançarem el nou centre d’atenció primària de Canillo situat a la plaça del Prat de Riu, per fer-lo realitat durant el 2024. I aprofitarem els espais d’aquest nou centre perquè altres professionals de la salut hi puguin prestar serveis en benefici dels ciutadans i les ciutadanes de Canillo.


Conjuntament amb el Comú de Canillo i a fi de garantir la pervivència del sector agrícola i ramader, implementarem el pla d’accions elaborat pel Comú per acompanyar els pagesos a millorar les seves instal·lacions, tenint en compte les especificitats i les dimensions de cada explotació agrícola.


El Govern Demòcrata ha apostat de forma clara i decidida per la parròquia d’Encamp. Exemple d’això és la recuperació i la inversió en edificis singulars, com l’Hotel Rosaleda (ara, Ministeri de Cultura i seu de la Biblioteca Nacional) i l’edifici de Ràdio Andorra (seu del Ministeri de Turisme); actuacions de recuperació patrimonial, de reforç institucional, però també de dinamització de la parròquia. Seguint amb aquesta aposta, durant el proper mandat, portarem l’Arxiu Nacional d’Andorra al centre d’Encamp.


Acompanyarem el projecte Cramea per a la implantació del centre residencial medicoesportiu en alçada a l’antic edifici de Sud Ràdio. Un equipament nacional coordinat amb la resta d’instal·lacions de la parròquia que esdevindrà una referència mundial del rendiment esportiu en alçada.


Conjuntament amb el Comú d’Encamp i el sector privat, treballarem perquè es construeixi un centre de dia per a la gent gran al centre del poble d’Encamp.


El nucli històric de les Bons forma part del patrimoni cultural d'Andorra. Per aquest motiu, conjuntament amb el Comú farem un nou pla de rehabilitació del conjunt patrimonial de les Bons per facilitar i fomentar la rehabilitació de les bordes i les edificacions tot conservant la identitat arquitectònica del nucli tradicional de les Bons.


Crearem un conjunt d’itineraris continus i espais oberts d’interès paisatgístic, ambiental i cultural al centre del poble. Aquests camins formen part del Pla sectorial d’infraestructures verdes d’Andorra i uniran la nostra parròquia amb les d’Escaldes-Engordany i Canillo. Una actuació que contribuirà a millorar la qualitat de vida i la sostenibilitat ambiental.


Quan les circumstàncies siguin favorables, apostarem per la construcció d’un nou Museu de l’Automòbil, conjuntament amb el sector privat. Mentre això no sigui possible, invertirem en l’actual edifici per tal de millorar les instal·lacions i l’experiència dels visitants del que és un dels museus més visitats del país. Ens comprometem doncs a que el Museu Nacional de l’Automòbil romangui a Encamp.


Des del Ministeri de Turisme i Andorra Turisme apostarem pel turisme esportiu i familiar conjuntament amb l’estratègia de reactivació econòmica del Comú d'Encamp, tant per al Pas de la Casa com per a Encamp, amb l’organització d’esdeveniments de referència internacional que ens situïn com a destinació de muntanya els 365 dies de l’any. Alhora, continuarem treballant -conjuntament amb el Comú- per aplicar les propostes que emanen del Consell econòmic i social i de la Taula d’oci nocturn.


Continuarem apostant de forma decidida per la pagesia i la ramaderia, per tal que el nostre entorn natural continuï sent un referent de la nostra qualitat de vida. Conjuntament amb el Comú, implementarem la Llei 31/2022, per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola perquè, entre altres, es faciliti la construcció d’instal·lacions que afavoreixin la continuïtat del sector ramader (especialment, les noves generacions), creant nous ajuts perquè el sector continuï sent atractiu i acompanyant-los en tot allò que sigui necessari.


Millorarem les freqüències del servei de transport públic, especialment al Pas de la Casa, invertint-hi més recursos i ampliant els horaris (com, per exemple, a les primeres hores del matí). A la vegada, estudiarem la possibilitat de fer línies específiques per al Pas de la Casa per evitar parades innecessàries i trajectes massa llargs.


Continuarem invertint per millorar els serveis del Centre de salut del Pas de la Casa, tant en especialitats com en recurrència, per evitar desplaçaments innecessaris als residents del Pas de la Casa.


Preservar la ramaderia i l’agricultura és essencial per a la Parròquia d’Ordino, que vol un entorn natural que continuï sent un referent de qualitat de vida. Continuarem apostant-hi de forma decidida i, conjuntament amb el Comú, implementarem la Llei 31/2022, per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola perquè, entre altres, es faciliti la construcció d’instal·lacions que afavoreixin la continuïtat del sector ramader (especialment, les noves generacions), creant nous ajuts perquè el sector continuï sent atractiu i acompanyant-los en tot allò que sigui necessari.


Facilitarem a través d’un programa d’ajuts que els propietaris puguin netejar el sotabosc i treballarem conjuntament amb el Comú d’Ordino per prevenir els incendis i aprofitar la fusta tallada dels arbres per a les calderes de biomassa.


Promourem la construcció d’habitatges a preu assequible, especial per a les persones joves que volen emancipar-se, en algun dels terrenys de casa Rossell que pertanyen al Govern.


Després de més de 20 anys es donarà un ús públic i d’interès general a l’edifici del Casamanya, que es rehabilitarà i esdevindrà la seu del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient del Govern i del Departament de Medi Ambient del Comú. Hem signat un conveni de col·laboració i cessió temporal d’ús entre el Govern, el Comú d’Ordino i el Quart d’Ordino per revaloritzar aquest edifici singular, el que ens permetrà dinamitzar la parròquia.


Rehabilitarem la Casa Rossell i li donarem un ús que beneficiï la parròquia, i a l’alçada del seu valor històric, identitari i patrimonial. Aquesta rehabilitació ja s’ha començat a pressupostar per al 2023 i, per tant, s’iniciarà molt properament, i seguirà en els anys següents de la propera legislatura.


Tornarem a un donar un ús d’interès general als espais on s’ubicava el Centre d’Interpretació de la Natura i la Casa Masover, a la Cortinada, que són propietat del Govern per herència de Casa Rossell.


En el marc del Programa del Romànic que impulsa el Govern, seguirem el procés de rehabilitació i restauració de les esglésies de la Parròquia d’Ordino, i en concret de l’església de Sant Martí de la Cortinada, que és un dels monuments que forma part de la llista presentada per a la candidatura transnacional a la UNESCO.


Seguirem impulsant esdeveniments esportius, com La Vuelta a Espanya o Le Tour de France, entre altres, que acabin a Arcalís, perquè esdevingui una etapa de muntanya consolidada.


Realitzarem la desviació de la Massana i Ordino per resoldre la problemàtica del trànsit en hores punta a la Massana que impacta en la ciutadania d’Ordino.


Finalitzarem les obres d’eixampla i millora dels dos trams pendents de la CG3, a l’alçada de les Salines i a la sortida del poble de LLorts, i continuarem millorant els trams malmesos de la carretera del Coll d’Ordino. També continuarem els treballs d’embelliment substituint les proteccions de ferro de les diferents carreteres per proteccions de fusta més integrades al nostre entorn.


Construcció de les primeres fases de la desviació de la Massana

Resoldre la problemàtica del trànsit en hores punta és una de les nostres prioritats per millorar la qualitat de vida dels massanencs. Per això, ja fa mesos que treballem en el projecte de desviació alternatiu, un projecte conjunt del Govern d’Andorra i el Comú de la Massana, que permetrà descongestionar el trànsit al centre vila i que anirà acompanyat d’un pla d’amabilització i embelliment. El projecte que s’ha decidit tirar endavant sortirà de la Serra de l’Honor enlloc del punt projectat inicialment, cosa que el converteix en un projecte viable i assumible econòmicament, estalviant la construcció d’un túnel i un viaducte. Connectarem aquesta desviació amb el centre de la Massana, a través de ramals que aniran fins a la zona de Casa Comuna i del telecabina, dos punts amb aparcaments per impulsar l’activitat comercial.


Nous equipaments al centre de la Massana per generar dinamisme

Plantejarem un projecte perquè el terreny de l’antiga Casa Parramon pugui acollir un equipament públic que generi activitat econòmica a la parròquia i alhora permeti millorar l’accés a les escoles amb escales i un ascensor.


Connexió entre pobles

Tirarem endavant una nova fase d’eixamplament de la carretera general 4 i 5, amb la construcció de voravies, per connectar la Massana amb Arinsal, per millorar la seguretat de les persones que es desplacen a peu i per fomentar passejades agradables i saludables.


Millora de la seguretat vial

Eixamplarem els revolts tancats i estrets de la carretera general 4 de Pal per a una major seguretat viària. Aquesta carretera rep un pas molt elevat de vehicles i és imprescindible acabar amb els punts conflictius.


L’heliport, lluny del nucli urbà

Desplaçarem l’heliport que es troba actualment situat al centre vila de la Massana, amb les constants molèsties per als veïns de la Massana i l’Aldosa, fent ús del futur Heliport nacional, que estarà aïllat i ben allunyat dels habitants. A més, un Heliport nacional serà fonamental per garantir trasllats sanitaris i per realitzar rescats de muntanya, ja que l’helicòpter és l’únic mitjà de transport que arriba a punts inaccessibles. Treballarem de forma incansable per que Andorra millori les connexions amb la resta del món, per una qüestió de sobirania.


Habitatges per als joves i famílies

Crearem un programa d’habitatges a preus assequibles, en el qual tindran prioritat els joves, tot i que també estarà obert a les famílies. Aquest programa el tirarem endavant amb la col·laboració del Comú de la Massana.


Una parròquia viva dins un país dinàmic

Seguirem impulsant els equipaments i esdeveniments esportius i culturals a la parròquia, promovent les accions conjuntes entre els diferents comuns, amb l’objectiu que els ciutadans tinguin una millor oferta. Donarem suport a les tres copes del món que es fan cada any a la Massana.


Creació d’un centre de dia

Impulsarem, amb el Comú de la Massana, un centre de dia per a una millor atenció sanitària i social de totes les persones de la parròquia.


Reforma i millora del refugi guardat del Comapedrosa

Seguirem promovent l’activitat turística a la Massana, promocionant el nostre patrimoni cultural i natural i potenciant els nostres equipaments turístics. També reformarem i millorarem el refugi guardat del Comapedrosa.


Un impuls al transport públic

Ampliarem les freqüències de pas del transport públic nacional per donar major cobertura i capacitat a Arinsal i la Massana.


Conscients de la necessitat d’un espai versàtil i consolidat, impulsarem, en col·laboració amb el Comú d’Andorra la Vella, la construcció d’un edifici multifuncional com a centre nacional d’esdeveniments de tot tipus. L’equipament, situat a l’entorn de l’estadi comunal Joan Samarra, ha de complir la funció de complement turístic i cobrir les necessitats culturals, esportives, firals i d’espectacles del país.


Pensant en el benestar de les persones, posarem en funcionament el nou centre de salut del carrer Ciutat de Valls. Un espai modern i dotat dels serveis necessaris per garantir la millor assistència a les ciutadanes i els ciutadans d’una de les zones amb més densitat de població de la parròquia.


Estudiarem una possible ampliació del centre de salut situat al carrer de la Sardana per donar un millor servei als seus usuaris.


Caminar per la Parròquia d’Andorra la Vella ha esdevingut un hàbit saludable per a moltes persones; seguirem treballant per a una mobilitat més còmoda i més segura, i per això, conjuntament amb el Comú, completarem el passeig del riu entre el pont de Tobira i la passarel ·la de l’Estadi nacional per fer-lo més atractiu i segur tot convertint-lo en un referent de passeig i esbarjo de la parròquia.


Farem el Museu Nacional, a una part de la parcel·la de l’antiga plaça de braus d’Andorra la Vella, amb un triple objectiu: ser el referent de la història i la identitat per als ciutadans i les ciutadanes d’Andorra; ser una porta d’entrada tant al país com a la xarxa de museus per als turistes que ens visiten i, finalment, esdevenir un centre dinamitzador de l’activitat artística i creativa. A més, conjuntament amb el Comú, habilitarem la resta de la parcel·la per fer-hi espais culturals i d’esbarjo a l’aire lliure.


Dins del Programa del Romànic, crearem la ruta romànica de Santa Coloma i la Margineda, que permetrà interpretar de manera conjunta quatre elements del patrimoni d’Andorra la Vella: el pont de la Margineda, el jaciment de la Margineda, l’església de Sant Vicenç d’Enclar i l’església de Santa Coloma.


Farem una nova experiència de videomapatge a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella per tal de poder mostrar-ne els frescos.


Conjuntament amb el Fons de reserva de les pensions de la CASS i el Comú d’Andorra la Vella, i després d’haver portat a terme les obres de protecció contra la caiguda de blocs rocosos necessàries, promourem a les parcel·les de terreny de l’antiga clínica de Santa Coloma, al carrer Gil Torres, un edifici de pisos de lloguer a preu assequible, reservant espais verds destinats al lleure dels veïns i veïnes de la zona.


Finalitzarem la construcció de l’edifici de la Borda Nova que preveu 44 pisos de lloguer a preu assequible i un total de 228 places d’aparcament soterrades; una part de les places d’aparcament seran gestionades pel comú per l’ús dels veïns de la zona). Aquest edifici inclourà també un local per les necessitats del barri i una zona verda.


Acabarem d’alliberar gran part de la parcel.la propietat del Govern davant de la caserna de bombers de Santa Coloma per construir-hi d’una banda el Centre Nacional d’Emergències 112, mantenint la zona de pràctiques dels bombers, i per ubicar-hi d’altra banda una zona verda d’esbarjo amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella.


Acabarem la desviació de Sant Julià de Lòria amb un túnel que permeti desdoblar l’avinguda Francesc Cairat entre el carrer Isidre Valls i el túnel de la Tàpia.


Seguirem ampliant el parc d’habitatges de lloguer assequible o de suport per a la gent gran o persones amb diversitat funcional adquirint o llogant edificis de la parròquia.


Seguint amb l’aposta del Govern a favor de la Universitat d’Andorra, que hi ha destinat el pressupost més elevat de la seva història, durem a terme les obres de rehabilitació de la Fàbrica Reig per ubicar-hi l’ampliació de la Universitat.


Treballarem amb el Comú de Sant Julià de Lòria per crear una residència universitària mitjançant la rehabilitació d’un edifici existent.


Treballarem per minimitzar l’impacte de l’abocador de la Rabassa, fomentant l’equilibri territorial i coordinant la implementació d’una xarxa d’abocadors al país conjuntament amb els diferents comuns. D’acord amb la Llei d’economia circular, treballarem també per incentivar la reutilització dels materials d’excavació amb la finalitat de reduir al màxim les deposicions als abocadors.


Treballarem conjuntament amb el Comú de Sant Julià de Lòria per desenvolupar una xarxa de calor que connecti els edificis administratius i aprofiti la biomassa de la neteja de boscos.


Continuarem el procés de reforma i millora de les instal·lacions de la gossera i la gatera a la Borda Vidal per garantir el benestar animal.


Desenvoluparem, conjuntament amb el Comú de Sant Julià de Lòria, un carril segregat per a bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal (VMP), entre Sant Julià de Lòria i Escaldes- Engordany.


Amb el concurs del Departament de Patrimoni Cultural del Govern, rehabilitarem el Colomer de Rocafort, el segon més antic dels Pirineus, i difondrem la seva importància patrimonial.


Seguirem col·laborant amb el Comú de Sant Julià de Lòria, a través de la declaració de projecte d’interès nacional que ja ha dut a terme el Govern, en la preservació urbanística i identitària de la Plaça Major i dels seus entorns.


Ampliarem l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell amb un nou edifici que permeti disposar d’espais més amplis per millorar la qualitat assistencial del nostre hospital públic i la comoditat dels professionals i dels usuaris.


Aprovarem un programa d'ajuts i subvencions per a la rehabilitació i el manteniment de bordes, parets de pedra seca i prats a Engolasters i a la Vall del Madriu.


Rehabilitarem la borda Sabaté, a l’entrada de la Vall del Madriu, per fer-hi un espai naturocultural i ubicar-hi la seu de la Comissió del Pla de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror.


Col·laborarem amb el Comú d’Escaldes- Engordany en els treballs de restauració de tres ponts de la parròquia declarats béns d’interès cultural: el Pont de la Tosca, el Pont d’Engordany i el Pont dels Escalls.


Portarem a terme, juntament amb el Comú, la rehabilitació de l'edifici de l’antic escorxador, a l’Avinguda del Pessebre, per destinar-lo a espais per a activitats i entitats culturals i cíviques.


Promourem amb col·laboració institucional un edifici d’habitatges de lloguer a preu assequible a l’Avinguda del Pessebre.


Estudiarem ubicar dependències de l’Administració a la parròquia d’Escaldes- Engordany.


Enretirarem progressivament els vehicles estacionats a la parcel·la que té arrendada el Govern a l’Avinguda del Fener, davant l’edifici de la Policia, i l’embellirem per fer-ne un espai d’interès públic.


Seguirem ampliant la xarxa de calor a noves zones d’Escaldes-Engordany més enllà del Clot d’Emprivat, amb l’objectiu d’aconseguir els reptes marcats per la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic.


Seguirem donant suport i participant activament en el projecte del Museu Carmen Thyssen Andorra, a l’antic Hostal Valira, i promovent activitats i campanyes des d’Andorra Turisme amb l’objectiu de fer més atractiva la part alta d’Escaldes.